Blog maken

Blog maken stap voor stap

Mail-account aanmaken

Om een weblog te kunnen maken heb je eerst een e-mailadres nodig. Heb je die niet? Geen probleem! In vijf minuten maak je een e-mailadres aan bij GMail.

Nu heb je je eigen e-mailadres. Je hoeft die niet alleen te gebruiken voor je weblog. Je kunt hem ook gebruiken om mee te mailen met vrienden, of met wie je maar wilt.

Nou vooruit, nog even in het kort hoe dat moet.

• Ga naar www.gmail.com.
  • Vul bij Gebruikersnaam je GMail e-mailadres in.
  • Vul bij Wachtwoord het wachtwoord in wat je hebt gekozen. Je ziet nu een overzicht van alle mail die hebt ontvangen.
  • Als je een nieuwe mail wilt maken klik dan op de knop Nieuw Bericht.
  • Als je een mailtje zoekt typ dan een trefwoord in en klik op de knop Mail Zoeken.
  • Als je mailtje wilt verwijderen vink dan de mailtjes aan die je wilt verwijderen en klik op de knop Verwijderen.

Weblog aanmaken

Als je een e-mailadres hebt dan kun je een nieuwe weblog maken. Het is echt heel simpel! Heb je nog geen e-mailadres? Kijk dan op de pagina ‘Hoe maak ik een e-mailaccount aan?

• Ga naar www.wordpress.com
  • Kies bij Language voor Nederlands.
  • Klik op Nu intekenen!
  • Vul je gegevens in en klik op Volgende.
  • Als iedereen je blog mag bekijken kies je voor de optie public, anders voor private.
  • Klik op OK

Nu is je weblog gemaakt. Maar voordat je er iets mee kunt doen moet je nog wel even bevestigen dat jij degene bent die er wat mee mag doen.

• Log in op je e-mailaccount
  • Klik op de mail van WordPress.com
  • Klik in de mail op de bevestigingslink
  • Klik op View your site

Als je je weblog wilt vullen met berichten, video’s enzovoorts, dan log je in.

• Ga naar www.wordpress.com
  • Login in met je login en wachtwoord, bovenaan de pagina.
  • In de grijze balk bovenin je scherm kies je voor My blog » Dashboard
  • Nu kun je je weblog gaan vullen!

Een bericht maken

Berichten werken als een soort nieuwsberichtjes. Als je iets nieuws te melden hebt dan maak je een bericht.

• Berichten verschijnen op je homepage.
  • Het nieuwste bericht staat altijd bovenaan.
  • Bij een bericht zie je altijd op welke datum het is gemaakt.
  • Berichten verschijnen in een archief. (voorbeeld: de berichten van september 2010 op dit weblog )
  • Alle berichtjes verschijnen in een RSS feed (daarmee kunnen bezoekers vanaf een afstand zien of er nieuwe berichten op je weblog staan)
  • In een berichtje kun je tekst, foto’s en video’s zetten.
  • Op veel weblogs kunnen bezoekers reageren op de berichten. als je dit niet wilt dan moet je dat uitzetten. (Instellingen » Reacties » Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen)

Maak een bericht

• Klik op Berichten » Nieuw bericht
  • Typ de tekst
  • Klik op Publiceren

Pagina’s

• Op een pagina zet je algemene dingen, die geen ‘nieuws’ zijn.
  • Een pagina verschijnt in de navigatie (op dit weblog bijvoorbeeld Home | Berichten | Pagina’s | Plaatjes)
  • Pagina’s hebben geen datum of categorie, zoals berichten.
  • Bezoekers kunnen niet reageren op een pagina.

Een pagina maken

• Klik op Pagina’s » Nieuwe pagina
  • Typ de tekst
  • Klik op Publiceren

Plaatjes erbij zetten

Natuurlijk kan je weblog niet zonder plaatjes. Maar hoe zet je die er nu in? Simpel!

• Zoek een leuk plaatje op, bijvoorbeeld met Google.
  • Sla het plaatje op, op je bureaublad.
  • Klik op Afbeelding toevoegen.
  • Klik op Bestanden kiezen.
  • Selecteer het plaatje op je computer.
  • Klik op Openen.
  • Kies een uitlijning.
  • Kies een afmeting.
  • Kies Invoegen in bericht.
  • Klik op Bijwerken, om het bericht op te slaan.

Natuurlijk kun je op deze manier ook plaatjes op pagina’s zetten.

Filmpjes erbij zetten

Het is erg leuk om filmpjes op je weblog te zetten. En niet moeilijk!

• Zoek een leuke video, bijvoorbeeld op www.youtube.com
  • Kopieer de URL
  • Klik in bij bewerken op de knop Video toevoegen
  • Kies tabblad Van URL
  • Plak de link in vakje URL
  • Klik op Invoegen in bericht
  • Klik op Bijwerken
ontwikkeling door Accent Interactive