Docenten in het Medialab

Yvonne Willemsen

Na jarenlang educatieve kindertelevisie programma’s gemaakt te hebben bij de Schooltelevisie, geeft Yvonne sinds 6 jaar workshops nieuwe media in het Medialab in Curaçao. Eerst aan schoolklassen en aan studenten van de LOFO. Nu vooral aan leerkrachten. Naast het lesgeven ontwikkelt Yvonne, als Mediacoach, ook lessenseries met specifieke thema’s zoals bijvoorbeeld Mediawijsheid voor docenten.

Door leerkrachten te leren omgaan met nieuwe media en vooral hen bewust te maken van de medialisering van onze samenleving, worden zij zich bewust dat hun leerlingen moeten leren omgaan met alle media om hen heen. Internet biedt vele mogelijkheden voor educatie. Filmpjes benaderen de werkelijkheid meer dan afbeeldingen.  Ook moeten we kinderen wijzen op de nadelen. Overal is reclame, ook in filmpjes en games.

Straks zijn er beroepen die nu nog niet bestaan en die andere vaardigheden eisen, zoals: samenwerken, ICT-geletterdheid, creativiteit, communiceren en probleemoplossend vermogen. Daarom is het belangrijk dat we aandacht besteden aan Mediawijsheid.

Sygline Scheper

Sygline Scheper heeft altijd een passie gehad voor vernieuwend onderwijs en de inzet van ICT daarbij. Zij is van 1975 tot oktober 2014 werkzaam geweest als leerkracht basisonderwijs, schoolhoofd, remedial teacher en boven schoolse ICT-coördinator voor de dienst openbare scholen op Curaçao. Zij heeft zich geschoold als Mediacoach en blijft zich steeds verder scholen en vernieuwen. Zij is een specialist op het gebied van Prowise en verzorgt trainingen hiermee.

Vanaf het allereerste uur verzorgt Sygline digitale lessen in het Medialab Curaçao zowel voor leerlingen als voor leerkrachten. Ook heeft zij voor de Stichting de Cultuur Kameleon, met heel veel plezier, workshops mogen geven op Aruba, St. Maarten en Bonaire.

‘Kinderen zijn heel goed in fantaseren over de toekomst. Ze kunnen stralend vertellen dat ze later programmeur willen worden en dan  app’s en apparaten ontwikkelen die te bedienen zijn met één vingerklik. Reuze schattig, hier geniet ik van. Volwassenen mogen best meer leren van de rijke fantasiewereld van de kinderen’.

Janeska Martis

‘Van je passie je werk maken is altijd leuk. Mijn naam is Janeska Martis werkzaam als Spaans en Informatica docente op een middelbare school. Ik vind het heel leuk om les te geven zowel aan jongeren als aan leerkrachten/docenten die hun kennis graag willen verbreden.

Al in mijn tiener jaren vond ik het altijd leuk om met de computer te werken en zelf te leren hoe programma’s werkten. Toen ik bezig was met mijn afstudeeropdracht voor mijn LO-Spaans ben ik me meer gaan verdiepen op dit gebied en het houdt niet op. Je leert zo veel en soms ook van degenen aan wie ik les geef.

Het lijkt soms wel dat kinderen geboren worden en meteen weten hoe   digitale tools werken. Het gaat bijna vanzelf en dat bewonder ik echt. Het enige waar leerlingen (maar leerkrachten ook!) hulp bij nodig hebben, is om Mediawijs te worden. Digitale bewustwording is echt noodzakelijk!

Doordat je als leerkracht gebruik maakt van nieuwe media in de les voelen de leerlingen zich meer betrokken bij de les.  Ze vinden het leuk en raken gemotiveerd. Het maak niet uit om welk vak het gaat. Leerlingen doen beter mee en leren meer in kortere tijd’.

 

Wil je contact opnemen met een van de docenten stuur dan een mail.

ontwikkeling door Accent Interactive